Sunday, December 23, 2012

~~Minggu Urat Keluar Di Dahi~~

Assalamualaikum & Selamat Malam..Sejuk, dari petang tadi hujan turun tak berhenti...Apa lagi yang selalu kami buat kalau time hujan cenggini kat hostel, mimpi indah jer la kan....hehe..Nak pulak dengan badan yang sengal sana sini berhoki hokian semalam...Pergi massage dgn kerusi ogawa pn macam takde makna pape pun tadi...ngeh3 ngabeskan duit kami jek..


Jemari masih laju mencipta bait-bait indah untuk assignment Dr Mahmud tersayang...macam buat skrip atau pun novel, part conclusion ni lah yang paling susah nak fikir...Dah dekat berapa hari, dok belek2 lappy ni fikir cara nk setelkan, idok la juge berjayanya...tiap kali carik ilham, mata aku pun tutup sekali ngan ilham2 aku tu kat atas katil...Nikmat betul belajar ni kan...Postpone, postpone, postpone...Ni pun aku gagahkan diri juge sbb macam dh dengar suara lecturer kesayangan aku tu memanggil manggil suh submit cepat ke biliknya....kalau takkkk...takde la aku ngadap "How to develop HOTS thinking in add math"...Saat orang lain sebuk ngadap bola Mesia lawan Thailand ni, aku ngadap lappy je la..Sedey, kat hostel xde TV...patut la hostel lelaki kt sblh ni senyap je, memenuhkan kedai mamak la gamaknya dorang sume tu...beshnyaa laaa

Seminggu ni, budak class aku agak stress kot, ngadap assignment major kitorang...Anugerah terindah kami apabila di kurniakan insan "UNIK" menjadi lecturer kami....Apa yg unik? Ermmm masuk class, celoteh sket sket, baru tulis satu perkataan terus keluar, "Ok, saya nk kamu fikir sendiri, cari idea dan buat"...Yang kitorang tercengang2 pandang kiri kanan, maisng2 tanye, "Ape yg ko faham?" Dan masing2 senyum cakap "Ntah la, urat kat kepala tgh tegang, tak mampu fikir apa yg dia nak, kepala tgh sakit, kita tak faham apa2 pun, Adoyaiiii" dan macam2 skrip la dengar...Belum part classmate aku yg tido lagi, dek tak faham apa yg nak kami buat...Tidur tu ubat tak paham kata dia, sebab nnt fikir byk2 sakit kepala...walawehh falsafah betoii...Bila tanya lecturer ku, " You are a graduated students, takkan menda camtu pn xleh fikir" Ulpsss...nk fikir apa dia, jalan nk ke mana pun belum tunjuk arah lagi, kalau pandang peta pun belum tentu tau destinasi mana nak tuju...Aiyoooo...muka aku mmg ketat tahap gaban time class dia jer...Jiran aku lagi la, buat assignment lain, yang sorang lg dok membebel sbb tak paham, tapi apa la yg mampu nak buat kan...Sampai satu tahap, sorang ni tanya aku " Boleh tak saya g ckp ngan lecturer kite ni, yg kita tak paham apa2 pun yg dia ckp?"...Ewah3...aku dgn baek hati la plak bgtau "Jgn la, nnt terasa pulak dia" huhu sejak bila makcik menjaga hati org nih...Dan akhirnya kerana kata-kata aku tu, aku and da gang jugak la yg merana seminggu ni....Dan air mata ni tumpah dekat kelas sbb tahan marah punya pasal masa dia reject assignment kitorang yg ntah kali ke berapa kitorang fikir dan ubah suai nk buat yg terbaik...Reject baik punya, takde masalah tapi guide kitorang untk buat apa yang perlu...Bukan reject dan tak bagi cara penyelesaian pun...Bila tanya "Ntah saya tak tau" Hishhhh masa tu tangan aku dh naik dah, fikirkan dia lecturer aku jer aku tahan marah ni, balik tempat duduk, tarik tudung sket, laju jer air mata aku jatuh...Pedulik kan la classmate aku nmpak ker tak hujan air mata aku ptg tu...Sakit hati gilaaa...Rumate aku punya muka pun dh mcm apa, malas nk pikir dh...Nk positive ke nk negative ke lantak kan laaa...

Itu cerita minggu lepas...Malas nk ingat lagi sbb bila ingt keluar urat hijau kat kepala aku ni haaa....Pasrah jer la nnt dia nk bagi markah berapa...Yang penting kitorang dah buat yang terbaik, dan project major aku berjaya..Yang lain kitorang fikir next sem pulak...Think positive jer la dgn yang satu nih....Mungkin dia ada masalah kot, yang terpaksa kitorang rasa sekali...hehhehe....Kitorang tak buat jahat sbb teringat pesan seorang lecturer ni, "Walau siapa pun guru kamu, macam mana pun dia, jika kamu perasan atau tahu dia salah mengajar kamu, tapi kamu jangan buat dia seperti orang yang tiada harganya...jangan malukan dia, kerana dia adalah guru kamu"...dannn kerana kata2 tu la, cuma airmata jer la yg mampu keluar ptg tu walaupun marah sgt, klu tak rasanya suara yg tinggi sket bergema kat kelas tu...huwaaaa....The whole week yg sangat bz, nak balik kampung pun tak sempat...Sedey bangat...Tem budak2 ni bersantai2 kat hostel, kitorang pulak bertungkus lumus ngan hoki...Nak tergelak pun ada jugak la smlm, yang kena belasah ngan bola hoki kt blkg badannya, yang berdarah kaki kena bola lg, yg aku dapat, sakit kat pinggang ni ha ngn rumate aku...Seronok sangat kan melompat2 lupa diri semalam...

Owhhh esok nak memasak pulak...masakan hutan,..dh lama tak buat kije tu since tinggalkan sekolah...Tapi sebelum esok tu sampai, sila lah siapkan assignment ni dengan segera sayangggg.....Jangan postpone lagi...Okaiii, enjoyz and hopefully our teams win tonight.....InsyaAllah....Alwiz take care...

"Ku menghimpun kekuatan, ku memohon ketabahan
Meredah gelombang hidup dan dugaan mencabar
Ku anggap kegagalan bukan suatu kekalahan
Tapi kejayaan yang masih tertunda'
(letih rupenya blajo nih....)

~~Bila Uniknya Takdir~~


Kadangkala saat perkara yang tidak kita ingini berlaku dalam hidup kita, sering kita mencari dari mana puncanya dan apakah sebabnya.. Andai takdirnya anugerah indah untuk kita, jarang kita bertanya soalan-soalan pelik, cuma ucapan syukur mengiringi takdirnya, cuma andai takdir menguji kita dari setiap penjuru hidup maka akan keluar lah soalan mengapa begitu, kenapa begini, kalau lahhh aku..( ayat2 biasa yang kita keluarkan setiapkali kita di uji)....betul kan? Bukan kalian sahaja, aku pun sama...Namun seiring dengan perjalanan waktu dan masa, kita akan redha dan pasrah dengan setiap perkara yang menjengah kehidupan kita...Takdirnya walau indah ataupun pahit, adalah perhiasan kita selagi kita bergelar hambaNya....Seperti Firman Allah dalam Surah Al Hajj Ayat 70

Maksudnya: 

Bukankah Engkau telah mengetahui bahawasanya Allah mengetahui Segala Yang ada di langit dan di bumi? Sesungguhnya Yang demikian itu ada tertulis di Dalam Kitab (Lauh Mahfuz); Sesungguhnya hal itu amatlah mudah bagi Allah.

Takdir tetap singgah biarpun cuba kita jauhi apatah lagi sangat kita inginkan...tersenyumlah andai itu membuat kamu bahagia, menagislah bila ia sangat menyesakkan ragamu...cuma berpada-padalah pada dalam setiap tangisan itu...kehilangan sama ada hilangnya dari mata di dunia ataupun menyahut panggilan Ilahi acapkali kita rasai, pada diri kita, insan rapat kita, masyarakat sekeliling kita atau pun sesiapa sahaja...pernah merasainya? Mungkin...iya...tak pernah....atau akan datang....semua pasti merasainya...Saat itu, terasa semuanya kosong seperti kita keseorangan di dunia ini...Banyak mana insan sekeliling memberi kata semangat, semuanya seperti mutiara kosong yang singgah di corong telinga, tiada semangat langsung...yang kita nampak hanya tatapan kenangan yang keluar di minda seperti lensa kamera merakamkan kenangan pahit manis bersama...berputar setiap kali terpandang setiap barang, tempat atau apa sahaja yang mengingatkan kita tentang semuanya....

Namun, tiada apa yang mampu mengubahnya selain doa mengiringi setiap sesuatu kehilangan....Moga ketenangan abadi mengiringi di alam sana...InsyaAllah...Dan saat merasai kehilangan selalunya kita lupa kasih sayang yang melimpah ruah di sekeliling kita....Perjalanan masa rupanya baru mengingatkan kita masih ramai yang mengambil berat dan melimpahkan sayang pada kita...Buat diri sendiri, keluarga, teman seiring jalan, dan yang tersayang, biar apa bentuk kehilangan yang kita rasai, yakin lah janjiNya pada kita tak pernah berubah, pemberianNya biar sakit rupanya menyuruk kita mencari kekuatan dari segala penjuru kehidupan, bukan menzalimi kita walaupun kita rasa seolah-olah kita adalah insan yang paling lemah saat itu...Mengapa kita yang sering terpilih merasai nikmatNya yang agak sukar ini....

video
Angka 22, mempunyai banyak makna dalam kehidupanku....Aku selalu terlibat dan berada dalam situasi ataupun insan yang mempunyai angka ini....dan 22 ini juga aku lepaskan semuanya ketawa aku, tangisan aku, kenangan aku, bahagia aku, duka aku, kebencian aku, kegembiraan aku...Semoga semuanya yang telah aku kumpulkan selama ini, bersemadi tanpa sebarang resah di hati lagi...Bersemadilah dengan tenang...Aku belajar menjadi redha..InsyaAllah

Teringat apa yang diperkatakan oleh Ustaz NorHisyam tentang takdir...Tapi cerita ini dari sudut berbeza, mungkin boleh kita aplikasikan dari sudut yang lain pula saat takdir singgah menguji kita dalam situasi berbeza nanti....


Kenapa kita sukar menerima takdir Allah yg kita tak suka?
seorang kanak2 terlihat seekor ular berwarna hijau yang berkilat dan kelihatan cantik & unik pada pandangan matanya..
ibu yg terlihat langkah si anak yg semakin menghampiri ular tersebut
segera menarik anaknya pergi jauh dari bahaya itu..
sehinggalah si anak menangis teresak-esak, marah & salahkan si ibu kerana membiarkan ular tersebut berlalu pergi..
si anak yg masih kecil tidak tahu bahaya yg sedang menanti di hadapan..

begitulah juga kita diibaratkan anak kecil tersebut..
apa yang baik dan menarik pada pandangan kita, tidak semestinya baik untuk kita..

InsyaAllah..setiap saat kami cuba menjadi hambaMu yang terbaik...Maka bantulah kami Ya Rabb
 

Tuesday, November 27, 2012

~~belajar dalam belajar~~


Assalamualaikum dan Selamat Malam....Mudah-mudahan diberkati Allah kita semua....Suasana dingin di kampus buat mata kian tertutup rapat...Cuba gagahkan diri sebab nak habiskan cerita adam hawa ni jugak...hehhe orang lain cuba gagahkan diri study paper esok...sengal...Takpe la, malas nak fikir lagi, esok baru tgk Mr John Abraham tu mengganas ke tak kat class...ngeh3

Hari ni sangat penat, sarat dengan perasaan yang tak sempat berehat, fizikal yang belum sempat di charge, semua ada......Tapi sedih dan kecewa seiring bersama dengan ketawa riang hari ini....Kenapa pulak tu? Of course sangat terkilan kerana hari penting anak2 didik aku mengambil paper subjek aku, tapi aku tak berada bersama mereka....sepanjang dua tahun bersama mereka, marah ke, sakit ke, ketawa ke menangis ke, tetap la setia dengan kerenah putra putri aku tu....Mesti aku takkan jumpa lagi pakej student macam dorang kan, coz saban tahun aku diberi produk baru yang semuanya berbeza kerenah dan sikapnya.....Mana lagi aku nk dgr jawapan "Titiwangsa tu letak dia kat Johor Cikgu" mana lagi aku nak pengsan dengar "Tambak Johor tu nama dia sbnrnya Selat Melaka"..mana lagi aku nk jumpe org seperti Syahmi yang unik dgn dunianya, wpun buat kepala aku kompius selalu, tapi sekurang-kuarngnya dia tak mampu mengguris hati aku..Hurmm uniknya class form 5 2012 ni....Aku pun hampir terlupa hari ni paper aku, dek kerana jadual aku yg terlalu laaaa padatnya di sini...Malam tadi nak tido teringat plak, search internet check jadual SPM, yup mmg paper aku...juz smpt message my student utk wish gud luck dan buat yg terbaik coz aku tau masing2 ada potensi tersendiri.....Cuma mampu mendoakan mereka dari jauh, dan perkara yg cikgu aku selalu buat pada aku dulu, aku buat pada my students..."saya halalkan semua ilmu yg sy berikan kpd kamu dunia dan akhirat, serta sy maafkan kamu andai pernah mengguris hati sy...dan sy pn mohon maaf utk kekurangan semasa mendidik kamu, mungkin ada masa sy mencuri waktu kamu utk perkara lain"....selalu aku cakap di hadapan pelajar aku setiap kali periksa besar, tapi kali ni juz SMS je...dan setiap kali ayat tu keluar, felin i lain mcm sket lor, touching jer...kuang3....melayan jiwa nmpk....dan tghari tadi, masa aku tgh berjuang menghadap segala macam number di class, my student msg "ckgu, soalan eh sonang bonar, tp jwpan eh susah amek"...dag dig dug, terus jantung laju jer....apa la naseb kali ni....juz mampu say "Takpe la, dah lepas pun, Tawakal Ilallah jer la, dpt A nnt ckgu blanje ek, heheh"....

Dua hari ni, sangat penat....nk kata tunggang terbalik tu, idok ler, dh blh manage diri sendiri ngan baek...cewahhh, terurus la sgt, ni pun baru dpt jmpe nasi mlm ni, if tak, siang tadi, dok telan roti ngan air kotak coklat aku jer la....huhuhuh lapo weh.......dh dua hari, lecturer masuk jer suh present tang2 tu gak....bagi half an hour, ok jalan....walawehhh otak kitorg kan set cam robot, cakap jer nk apa kompem kuar terus idea...haha yo la tu....separuh tenaga jana minda nk cari idea terbaek.....tapi presentation add math pagi td, yg terbaik la aku rasa dari kami...cewahh...kan aku sebut bagi kami, so perasan sendiri lor..ngeh3...mmg all out td then after present rasa release sgt, pastu penat dia mcm apa dh...klu dpt baring atas katil, kompem esok petang baru bangun tu...punya la penat kan....tapi after asar tadi, sampai jer class dlm keadaan hujan ribut tu, baru nk duduk dah dgr "ok, jap lagi tlg buat simulasi then present yer" whoaaa makcik mmg xde mood lgsg dah...buat dlm keterpaksaan dan xde mood lgsg...main redah jer apa yg ada kat otak...nasib baik team before kitorg, blh buat aku ketawa tahap pecah usus tadi, so otomatik tenaga aku cam kena caj semula jer....so berjaya la present dlm tahap bateri 50% charge jek....lantak la....otak aku penat sgt....

Menyesal belajar semula? Eh tak ada lah.....Mungkin awalnya kecewa sebab apply dgn harapan dpt account di sini, tapi bila dpt offer math plus add math, redha jer la....Dan after 3 weeks, aku tak menyesal pun terima offer ni.....Bukan susah pun, aku dah biasa dengan angka2, tapi bila dh bergelumang ngan add math ni, tiba2 rasa jatuh cinta pulak akhirnya......Tak kenal maka tak cinta yek, konon laaa....Sekali sekala keluar dari suasana kerja, belajar semula, jadik macam budak2 semula, happening rasanya....Juz cuti la tak merasa kan...Its ok, tu namanya pengorbanan utk diri berjaya....Ewah3, masa melepek dgr lecturer membebel, dan2 tu jugak nak abes blajo cepat kan....hehe standard la, nnt rindu plak nk jumpe situasi mcm ni lagi, So mmg betul kata orang, kita sebenarnya belajar dalam belajar.....Saban hari belajar memperbaiki kelemahan menjadi yang terbaik....Belajar tidak menilai sesuatu berdasarkan luarannya, belajar memperbaharui nilai diri berada di tingkat yang tertinggi dan lebih penting setiap hari belajar menaikkan martabat diri di sisi Yang Maha Esa....Mohon kekuatan utk menjalani kehidupan sementara ini dengan penuh syukur dan redha....Setiap Silaturrahim yang terbina, terus kekalkan dan andai sesuatu mendatang, jangan biarkan ikatan yang pernah terbina itu terputus begitu sahaja.....

Okai lor.....masa utk ZzHhhzzhhh......charge bateri utk esok...nasib baik hoki tak jadik esok, paha aku yg injured ni pun belum sihat lagi....jap lagi aku jump lagi skali, mahu bertongkat aku lepas ni....tidakkkk, please la kaki, jgn nakal2 sayang.....lama lagi nak guna tu...ok, camat malam sume.....luv u muahhhhhh

Friday, November 16, 2012

Dan cuti pun bermula...

SeAssalamualaikum...Camat Malam...Semoga semuanya berada di bawah lindunganNya sentiasa...Amin..
 Tidak terlewat lagi mengucapkan Selamat Tahun Baru Hijrah 1434H..Sekejap jer taon ni berlalu..pejam celik dah cuti sekolah....Selamat berSPM utk anak didik aku..paper aku next week tapi aku tak dapat datang masa tu...Hopefully semua berjalan lancar...Semoga mereka berjaya dunia dan akhirat..

Baru dapat menjenguk ruang tinta merah aku nih...Penat menyelesaikan segala macam planning dan kerja2 akhir di sekolah...kursus saat2 akhir dan segala macam la...Keserabutan melanda minggu terakhir persekolahan sampai migrain aku mai semula laa...Hari terakhir before daftar untuk belajar di KL, pagi2 buta bangun nk meng"key" in PBS tersayang aku tu...mengamuk jugak la dgn alarm fon aku yg melalak pagi2 tu...suka ke..tak suka ke, WAJIB bangun jugakk...ini kerja yg aku pilih, sooo? hehehe
 Seminggu belajar, whoaaa sangat la penatnya...memerah otak dan tenaga...start 8.00 am to 7.00pm non stop class..juz rest utk solat dan lunch..tapi selalunya tak sempat lunch pun...huhu jadi student of kos seronok...juz malas nk pikio ttg exam ngan assignment jer kan...especially add math paper, dh lama tak ngadap, lamaaa aku renung soklan tu, pastu senyum kat lecturer " Blh buat tak?" "heheh....dh siap, tapi tak kompem betul ke salah"...hahaha sama jer kan aku ngan anak murid aku kt skolah tu...Bila dh pegang title student balik, semua yg aku buat ingtkan aku pd muridku...sbb tak byk beza perangainya..huhu bab salin nota malas, bab nk bangun pagi malas, nk wat homework malas...aiyoooo tp bezanya cikgu ngan kamu semua, ckgu still focus dlm class waktu lecturer ngajar dan tarak tito maaa....sbb tu ckgu terrorrrr...ngeh3 perasan kan..kuang3

Tapi ai ni sakit satu badan...ingt smlm larat la sangat sport...cukup gigih main kat padang dari kul 8am smpi 12.30 tu....tak sedor diri....classmate sume gila la jugak ket, tp setakat ni juz dua tiga org jer la yg lum leh masuk lg...yg lain, hehehe sengal jugak mcm aku...nasib baik la kan..Ermm dh lama tak berlari, smlm kena buat acara balapan...mau tak sengal tulang aku...buat pecutan ngan lari berganti...nk muntah tem tu, tp sbb geng best, belasah jer la...sambil bersukaria kat padang tu....sume mcm budak2 jer smlm especially tem main cam police sentri tu...aku pn xtau apa nama game tu...hehehe dan hasilnya keseronokan semalam, kitorg sume sakit satu badan...huhuhu

otw ke bahau tadi, ternmpk menda yg aku kalau blh tanak tengok if aku drive...smpi bukit putus tadi, ternmpk pulak org eksiden dpn mata ni, meninggal pulak tu, juz aku tak tau bangsa apa jer...Jika dia beragama Islam, mudah2an Allah tempatkan dia bersama org yang beriman...mau la seminggu dua ni terbayang2 lagi kt kepala apa yg aku nmpk tadi...

Owh rasa lapo la pulak...okai laa. Ermm Selamat Pengantin Baru buat rakan yang akan mendirikan rumahtangga esok...moga cinta kalian kekal hingga ke syurga dan dikurniakan zuriat soleh dan solehah kelak...maaf tak dapat hadir, kekangan masa yang tersangat la sangatnya....dan terima kasih utk sahabat lama yang telah membantu malam semalam...dah lama tak jumpe, rasa kekok pun ada jugak...bimbang hati berdebar semula....hahahhah sengal cik ida yer....toink3

okai have a nice holidayy utk semuaaaa family, teman, mereka yg lebih dari sahabat, semuanya yang amat aku sayanggg

Di setiap saat aku jatuh
Di setiap ketika aku lumpuh
Di setiap detik aku tidak mampu menempuh
Hidup yang berliku lebih dari yang aku mampu
Aku yakin ada kamu yang tak kan hilang dalam duniaku
Aku yakin andai hari terakhirku bertamu
Aku masih ada kamu
Untuk mendoakan hari hari ku
Hingga ke syurga idaman aku
Terima kasih kerana selalu ada bersama aku 
(apple_ten :p)







Sunday, October 28, 2012

Salam Aidiladha

Assalamualaikum..selamat pagi...whoa banyak masa terluang ek..hahha takde la...nk key in PBS students tapinya macam biasa la, sistem down la, under construction la, itu la, ini la, byk lagi la alasannya..

Ermm...mood masih marah lagi, pagi2 datang sekolah dengan perasaan yang sangat sempurna, cewahhhh yelah, aku kuar dengan senyuman, raing ria nak sambut korban kat sekolah, insyaAllah dan Alhamdulillah, Allah masih lagi memberi peluang untuk menjalani ibadah korban tahun ini....moga2 tahun seterusnya sentiasa diberi peluang olehNya lagi..Semoga sentiasa dimurahkan rezeki lagi saban tahun sehingga ke akhir hayatku kelak.Aminn...tapi sampai sekolah, hormon marah pulak yg tersampuk saat kaki menjejak bilik guru...owh malas nk meningkatkan hormon badan sendiri coz masih panas lagi, tapi please la lps ni bertanya dahulu before tolong buat keputusan utk aku...

So tutup buku tentang marahh....kacau mood gua sajer
Lakaran kehidupan kita memang indah. Di penuhi dengan rencah dan pelbagai perasa...kadang2 rasa madu, tiba2 rasa oren, kejap2 rasa peria, tup2 rasa air laut pulak yang ada...ada masa rasa tapai basi pun nk singgah menjengah...apa pun itu lah realiti seharian kita....andai kita pandai mengolah dan mencipta resepi terbaik, maka sedaplah makanan kita bersama2 perencah tadi....maka indahlah kehidupan bersama setiap peristiwa yang datang bersama kita..yeahh itulah hakikat sebuah kehidupan setiap hambaNya di muka bumi ini....orang kata perjalanan setiap hari kita adalah ilmu yang tak mampu kita beli dengan wang ringgit....agree, sangat setuju...aku? Sama ada perjalanan ketawa penuh keriangan dan tangisan air mata kedukaan, semuanya pernah menghiasi kanvas kehidupanku....Alhamdulillah walaupun pernah jatuh, masih mampu bangun mencorakkan semula dengan warna-warna indah supaya kanvas tidak tercalit sebarang titik hitam lagi....Pernah di atas meraih segala macam keinginan yang tercapai dalam mimpi, tapi tetap cuba bertahan agar tiada leraian yang jatuh menghempas bumi...Alhamdulillah roda kehidupanku berputar sempurna, normal seperti hambaNya yang lain....toink3 maka wujudlah aku yang sederhana hari ini...ulpsss titipan utk seorang teman, "hanim kamu dh tak marah2 lg, angin puting beliung dia dh xde"...tp sesekali ketegasan ku tetap ada dlm diri....ngeh3....perasannnn
 Alamakk..lupa, Salam Aidiladha untuk semuanya...Semoga  mendapat keberkatan dari Ilahi untuk pengorbanan yang kita berikan walau dalam apa jua bentuk sekalipun....Owhh hari Khamis pulang ke kg, dengan niat yg agak serong sedikit....Orang ada kat, eh bukan org, Allah dh bagitau, jika niat kita tak baik, maka itulah yg kita akan dapat ka..hahhhha...niat di hati pada pagi Khamis yg hening itu adalah, aku nk balik kg lewat ket sebab malas nak bako lemang ngan wat rendang....huwaaaa mmg jahat bebenor kan...tgh drive dh terbayang, sampai umah kang blh la aku mkn lemang panas ngan rendang..ermmm sedapnyaaaaaa.....tapi sebab niat niat kt hati dh tak baek kan, Allah balas terus...smpi umah jer..alooo apsal takde bau rendang punnnn....tgk dapur baru nk pasang tungku...huwaaaa kena masak jugak la gamaknya....balasan tuhan betul...hehehe tahun ni mkn dengan jayanya...makan, makan dan makan....macam mana tak tembam kn...balik lipis lak, makan lagi, meriah la pulak raya kali nih...sume orang ada..yer la, mak lang buat aqiqah budak kecik tembam dua orang tu....muah muah muahhhhhhh baru sehari dah windu dorang...

Dahh abes cuti ghaya....macam itik pulang petang dia melenggang saje nk balik bahau...tp sejak tak duk kl nih, takde la lagi aku nak berdondang sayang dlm kete sorang2 membebel sebab jammed....aku melawan arus jer smlm...tapi pinggang ni ha mcm nk patah la plak drive dr lipis to bahau, penat bebenor...penuh ngan daging pelbagai perasa gamaknya.... nk laju x boleh sbb kete banyak plak smlm, at least blh la lg nk tekan 80 tu, klu ke kl, baik jalan kaki, sampai dulu dari naik kete...kuang kuang kuangg....keshiannnnnn....so balance sekolah dua minggu nih...bkn dapat santai sgt pun...lusa melepak di port dickson tiga hari, course PBS la sangattttttt......membebel camne pun, aku buat jugak kije haku... tapi marah pagi tadi, aku tanak ikuttttt, aku nk dia tukar gakkkkk....if tak tragedi serangan last year akan berlaku lagik la....wakakkaka pedulik kan laaaaa, asek jaga hati orang lain jer kan....penat kadang2...dtg angin sepoi2 aku ni karang, kuar asap naga terus....so tlg kpd sesiapa yg berkenaan...aku dh consider banyak nihhhh...so faham2 sudaaa

Dan dua minggu lagi bermula la kehidupanku sebagai seorang pelajar semulaaaa....tgh imagine, akan tertidur dlm class ke bila lecturer kat dpn, or tangan laju menari-nari merakam sesuatu, atauuuuuu hanya sekadar memandang lecturer ku kosong menembusi dinding...jeng jeng jeng....tak sabo dah nihh...prepare dari segi mental fizikal utk class dan assignment, dannnn ucapan selamat datang pada diriku utk course MATH cum ADD MATHS dua minggu lagi.....aku harap macam mana aku cinta kan accounts, sebegitu jugalah aku harap hatiku akan jatuh cinta pada satu lagi angka dalam diriku.....hidup aku mmg ditakdirkan untuk bersama angka, digit, nombor jer kot..hahha hopefully Allah mudah kan perjalanan aku dalam menuntut ilmuNya yang tidak berkesudahan ini....

Okai la...kejap lagi ada yang membebel di dapur sana....maka sila lah bergerak ke sana memotong bawang ke menyiang daging ke apa yang patut ye faridahanim....sebelum kena berleter panjanggggg...ok, adiosssssss...tak mauuuu bau daginggggg satu badannnnnnn...tak syukerrrr...




Sunday, October 7, 2012

Kisah Kelas Dua Hari Ini


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...Semoga Allah Menyelamatkan dan Memberi Kesejahteraan Kepada Kamu....Dua makna bagi permulaan kata-kata bagi kita sebagai hambaNya untuk setiap permulaan sesuatu...Bismillahirrahmanirrahim Dan Assalamualaikum....

Sengaja memulakan bicara kata dengan maksud ayat, kerana kelas selama dua hari ini,memperkenalkan aku dengan pelbagai ragam manusia....Maka untuk mengingatkan diri sendiri betapa ilmu didada masih lagi kurang, sentiasa la perbaiki kelemahan diri Norfaridahanim oiiii....Petang tadi class tamat agak lambat, dengan kerenah orang yang entah apa2 pada aku....Dalam hati membebel sakan, teman2 disisi sudah menunjukkan muka comel dorang tanda protes dan nak marah....Raihan dah buat muka kerut sejuta dahh, Wan Lijah dh start pening kepala, Ghah membebel-bebel sorang, yg paling aku risau azreen, datang angin kus-kus dia karang, mau kena belasah budak2 tu,....hahahahah last2 utk legakan hati yg memang tgh panas, kitorang moved la kedepan sket supaya tak berlaku adegan drama swasta ngan telenovela kt dalam dewan tu...

Manusia mmg mcm2 kerenahnya....tp dua hari ni memperkenalkan aku pd org yg dikurniakan Allah otak yang sempurna tapi kosong...Talk talk..and talkkk..But some people without brains do an awful lot of talking, don't they?? Please la people, mmg tiada yg sempurna, tapi jgn memperbodohkan diri dgn bercakap dan berlawan cakap tanpa ilmu...aiyaaaaa stress aku...Last class aku ptg tadi berkaitan dgn Law, and of kos ngantuk camne pun aku tahankan jugak mata nk dgr....everytin bout law mmg aku suka, except yg berkaitan mahkamah...polis...sprm...dan seangkatan dgnnya, itu mmg aku paling tak suka dan jarang nk amek tau...turn left turn right up and down, mengingatkan aku ttg byk perkara tak menarik, undertable, corruption, double faces, kawan makan kawan...macam2...so i hate that....tapi kalau LAW lain, no problemooo...my pebret..since di UPM, dua2 class law aku terbaekk...tak pernah memonteng class law aku, rasanya lecturer aku Tengku Naufal tu, tak pernah la tgk kt nama aku tu yg tak ber"sign" dlm attendance class....minat pd kes2 dan cara menyelesaikan semua menda tu, buat aku rajin study, satu lagi aku minat nak tau apa kesannya if tak berjaya dlm case tu....so company law, business la and family law mmg haku score terbaekk la...tapi ptg tadi bila org ganggu focus aku time org tu tgh sebut psl family law, mula la nk marah jek..

Kamu mengganggu focus sy..menciiii....Maaf, bukan nak merendahkan sesiapa, sbb aku pun ttp dan masih belajar....tapi mungkin agak terkilan melihat orang berbangsa Melayu apatah lagi beragama Islam, tidak tahu tugas2 malaikat apabila ditanya...tidak tahu apa itu hukum utk sesuatu permasalahan, dan apabila ditanya berapa rukun solat, dia dgn laju jawab ada 5, sedangkan ada 13 sepatutnya...menggeleng kepala sambil menarik nafas...Kalau anak murid aku confirm aku tarik telinga dahh...tapi ni majoriti sebaya aku dan ada yang lebih dari aku usianya...Terfikir inikah mereka yang akan mendidik bakal zuriat kita kelak, tidak cuba mendidik diri berubah menjadi imam kepada keluarganya...Ya Allahh takut memikir masa depan nanti...Eh eh apa kaitan pulak nihh....bercampur aduk isu class yg aku attend dua hari nih.....conclusion yg aku dan rakan2 buat (cewahhh mmg hobi tgk org kt dlm dewan tu kan, wpun ktorg tido, men game, makan, novels dan segala mcm) betul la...ada beza org yg berilmu dgn yg tiada ilmu, ada beza org yg ada otak tapi berisi, dgn org yg ada otak tapi kosong...( maaf bkn nk menghina sesiapa) cuma bila mereka yg tidak berilmu mempertikaikan ttg hukum dlm al quran dan hadis, serta mempertikaikan kenapa Nabi kita blh buat itu dan ini sedang kita tak boleh buat, itu aku panggil tak berakal nama dia....nasib baik la speaker aku hari ni mampu jawab dgn berhemah dan senyuman berserta dalil yg terbabit...mulut laju jer dh tadi "tlg la abg, blk pergi carik ckgu, bukak kitab baca buku, baru gaduh pasal hukum"....ermm entah laaaaaa....kamu jgn jadik camtu pulak cik ida...belasah nnt..hehee

ermmm.....ontah laaa....balik td dlm keadaan penat...letihhh..ngantukkk....sume mcm2 rasa ada.....tapi nk tido mata tak la plak nk tutuppp.....owh next week my students start PMR dan final exam...so cikgu doakan kejayaan mengiringi kamu dunia dan akhirat...semoga menjadi anak yang terbaik kepada ibubapa, tidak lupa diri dan menjadi yang terbaik selepas ini.....dan esok aku nk tengok ket, berjaya tak budak2 form 4 aku tu submit kerja kursus akaun aku tu......selagi tak tertekan, selagi tu jer la korang itik gembo gembo je kan.....

okaiiiii....camat malam sumer


Sunday, September 30, 2012

Loss of memory

jemari laju ingin mencoret sesuatu...tapi jiwa rasa kosong kerana kepenatan melanda diri.....bangun dari mimpi selepas pulang dari kem, baru perasan, penat sangat rupanya minggu nihhh...tarik laci bukak diari, pandang kertas merah yang dh lama bersemadi....walau di copy sgt bererti utk diri...owhhhh ghoshhhhh teringat kembali tentang tragedi...manisssssssss

I thank the loss of my memory
Of those days when I had not a friend
I am thankful to the memory
Of those great moments when we are together

I thank the loss of my memory
Of those seconds prior to your reasonableness
I am thankful to the memory
Of the great dimple when you smile

I thank the loss of my memory
Prior to the reduction of your anger
I am thankful to the memory
Of those great sharing moments of your success

I thank the loss of my memory
For the reasons of our arguments
I am thankful to the greatest
Moments of my life with you.