Sunday, December 23, 2012

~~Minggu Urat Keluar Di Dahi~~

Assalamualaikum & Selamat Malam..Sejuk, dari petang tadi hujan turun tak berhenti...Apa lagi yang selalu kami buat kalau time hujan cenggini kat hostel, mimpi indah jer la kan....hehe..Nak pulak dengan badan yang sengal sana sini berhoki hokian semalam...Pergi massage dgn kerusi ogawa pn macam takde makna pape pun tadi...ngeh3 ngabeskan duit kami jek..


Jemari masih laju mencipta bait-bait indah untuk assignment Dr Mahmud tersayang...macam buat skrip atau pun novel, part conclusion ni lah yang paling susah nak fikir...Dah dekat berapa hari, dok belek2 lappy ni fikir cara nk setelkan, idok la juge berjayanya...tiap kali carik ilham, mata aku pun tutup sekali ngan ilham2 aku tu kat atas katil...Nikmat betul belajar ni kan...Postpone, postpone, postpone...Ni pun aku gagahkan diri juge sbb macam dh dengar suara lecturer kesayangan aku tu memanggil manggil suh submit cepat ke biliknya....kalau takkkk...takde la aku ngadap "How to develop HOTS thinking in add math"...Saat orang lain sebuk ngadap bola Mesia lawan Thailand ni, aku ngadap lappy je la..Sedey, kat hostel xde TV...patut la hostel lelaki kt sblh ni senyap je, memenuhkan kedai mamak la gamaknya dorang sume tu...beshnyaa laaa

Seminggu ni, budak class aku agak stress kot, ngadap assignment major kitorang...Anugerah terindah kami apabila di kurniakan insan "UNIK" menjadi lecturer kami....Apa yg unik? Ermmm masuk class, celoteh sket sket, baru tulis satu perkataan terus keluar, "Ok, saya nk kamu fikir sendiri, cari idea dan buat"...Yang kitorang tercengang2 pandang kiri kanan, maisng2 tanye, "Ape yg ko faham?" Dan masing2 senyum cakap "Ntah la, urat kat kepala tgh tegang, tak mampu fikir apa yg dia nak, kepala tgh sakit, kita tak faham apa2 pun, Adoyaiiii" dan macam2 skrip la dengar...Belum part classmate aku yg tido lagi, dek tak faham apa yg nak kami buat...Tidur tu ubat tak paham kata dia, sebab nnt fikir byk2 sakit kepala...walawehh falsafah betoii...Bila tanya lecturer ku, " You are a graduated students, takkan menda camtu pn xleh fikir" Ulpsss...nk fikir apa dia, jalan nk ke mana pun belum tunjuk arah lagi, kalau pandang peta pun belum tentu tau destinasi mana nak tuju...Aiyoooo...muka aku mmg ketat tahap gaban time class dia jer...Jiran aku lagi la, buat assignment lain, yang sorang lg dok membebel sbb tak paham, tapi apa la yg mampu nak buat kan...Sampai satu tahap, sorang ni tanya aku " Boleh tak saya g ckp ngan lecturer kite ni, yg kita tak paham apa2 pun yg dia ckp?"...Ewah3...aku dgn baek hati la plak bgtau "Jgn la, nnt terasa pulak dia" huhu sejak bila makcik menjaga hati org nih...Dan akhirnya kerana kata-kata aku tu, aku and da gang jugak la yg merana seminggu ni....Dan air mata ni tumpah dekat kelas sbb tahan marah punya pasal masa dia reject assignment kitorang yg ntah kali ke berapa kitorang fikir dan ubah suai nk buat yg terbaik...Reject baik punya, takde masalah tapi guide kitorang untk buat apa yang perlu...Bukan reject dan tak bagi cara penyelesaian pun...Bila tanya "Ntah saya tak tau" Hishhhh masa tu tangan aku dh naik dah, fikirkan dia lecturer aku jer aku tahan marah ni, balik tempat duduk, tarik tudung sket, laju jer air mata aku jatuh...Pedulik kan la classmate aku nmpak ker tak hujan air mata aku ptg tu...Sakit hati gilaaa...Rumate aku punya muka pun dh mcm apa, malas nk pikir dh...Nk positive ke nk negative ke lantak kan laaa...

Itu cerita minggu lepas...Malas nk ingat lagi sbb bila ingt keluar urat hijau kat kepala aku ni haaa....Pasrah jer la nnt dia nk bagi markah berapa...Yang penting kitorang dah buat yang terbaik, dan project major aku berjaya..Yang lain kitorang fikir next sem pulak...Think positive jer la dgn yang satu nih....Mungkin dia ada masalah kot, yang terpaksa kitorang rasa sekali...hehhehe....Kitorang tak buat jahat sbb teringat pesan seorang lecturer ni, "Walau siapa pun guru kamu, macam mana pun dia, jika kamu perasan atau tahu dia salah mengajar kamu, tapi kamu jangan buat dia seperti orang yang tiada harganya...jangan malukan dia, kerana dia adalah guru kamu"...dannn kerana kata2 tu la, cuma airmata jer la yg mampu keluar ptg tu walaupun marah sgt, klu tak rasanya suara yg tinggi sket bergema kat kelas tu...huwaaaa....The whole week yg sangat bz, nak balik kampung pun tak sempat...Sedey bangat...Tem budak2 ni bersantai2 kat hostel, kitorang pulak bertungkus lumus ngan hoki...Nak tergelak pun ada jugak la smlm, yang kena belasah ngan bola hoki kt blkg badannya, yang berdarah kaki kena bola lg, yg aku dapat, sakit kat pinggang ni ha ngn rumate aku...Seronok sangat kan melompat2 lupa diri semalam...

Owhhh esok nak memasak pulak...masakan hutan,..dh lama tak buat kije tu since tinggalkan sekolah...Tapi sebelum esok tu sampai, sila lah siapkan assignment ni dengan segera sayangggg.....Jangan postpone lagi...Okaiii, enjoyz and hopefully our teams win tonight.....InsyaAllah....Alwiz take care...

"Ku menghimpun kekuatan, ku memohon ketabahan
Meredah gelombang hidup dan dugaan mencabar
Ku anggap kegagalan bukan suatu kekalahan
Tapi kejayaan yang masih tertunda'
(letih rupenya blajo nih....)

~~Bila Uniknya Takdir~~


Kadangkala saat perkara yang tidak kita ingini berlaku dalam hidup kita, sering kita mencari dari mana puncanya dan apakah sebabnya.. Andai takdirnya anugerah indah untuk kita, jarang kita bertanya soalan-soalan pelik, cuma ucapan syukur mengiringi takdirnya, cuma andai takdir menguji kita dari setiap penjuru hidup maka akan keluar lah soalan mengapa begitu, kenapa begini, kalau lahhh aku..( ayat2 biasa yang kita keluarkan setiapkali kita di uji)....betul kan? Bukan kalian sahaja, aku pun sama...Namun seiring dengan perjalanan waktu dan masa, kita akan redha dan pasrah dengan setiap perkara yang menjengah kehidupan kita...Takdirnya walau indah ataupun pahit, adalah perhiasan kita selagi kita bergelar hambaNya....Seperti Firman Allah dalam Surah Al Hajj Ayat 70

Maksudnya: 

Bukankah Engkau telah mengetahui bahawasanya Allah mengetahui Segala Yang ada di langit dan di bumi? Sesungguhnya Yang demikian itu ada tertulis di Dalam Kitab (Lauh Mahfuz); Sesungguhnya hal itu amatlah mudah bagi Allah.

Takdir tetap singgah biarpun cuba kita jauhi apatah lagi sangat kita inginkan...tersenyumlah andai itu membuat kamu bahagia, menagislah bila ia sangat menyesakkan ragamu...cuma berpada-padalah pada dalam setiap tangisan itu...kehilangan sama ada hilangnya dari mata di dunia ataupun menyahut panggilan Ilahi acapkali kita rasai, pada diri kita, insan rapat kita, masyarakat sekeliling kita atau pun sesiapa sahaja...pernah merasainya? Mungkin...iya...tak pernah....atau akan datang....semua pasti merasainya...Saat itu, terasa semuanya kosong seperti kita keseorangan di dunia ini...Banyak mana insan sekeliling memberi kata semangat, semuanya seperti mutiara kosong yang singgah di corong telinga, tiada semangat langsung...yang kita nampak hanya tatapan kenangan yang keluar di minda seperti lensa kamera merakamkan kenangan pahit manis bersama...berputar setiap kali terpandang setiap barang, tempat atau apa sahaja yang mengingatkan kita tentang semuanya....

Namun, tiada apa yang mampu mengubahnya selain doa mengiringi setiap sesuatu kehilangan....Moga ketenangan abadi mengiringi di alam sana...InsyaAllah...Dan saat merasai kehilangan selalunya kita lupa kasih sayang yang melimpah ruah di sekeliling kita....Perjalanan masa rupanya baru mengingatkan kita masih ramai yang mengambil berat dan melimpahkan sayang pada kita...Buat diri sendiri, keluarga, teman seiring jalan, dan yang tersayang, biar apa bentuk kehilangan yang kita rasai, yakin lah janjiNya pada kita tak pernah berubah, pemberianNya biar sakit rupanya menyuruk kita mencari kekuatan dari segala penjuru kehidupan, bukan menzalimi kita walaupun kita rasa seolah-olah kita adalah insan yang paling lemah saat itu...Mengapa kita yang sering terpilih merasai nikmatNya yang agak sukar ini....

video
Angka 22, mempunyai banyak makna dalam kehidupanku....Aku selalu terlibat dan berada dalam situasi ataupun insan yang mempunyai angka ini....dan 22 ini juga aku lepaskan semuanya ketawa aku, tangisan aku, kenangan aku, bahagia aku, duka aku, kebencian aku, kegembiraan aku...Semoga semuanya yang telah aku kumpulkan selama ini, bersemadi tanpa sebarang resah di hati lagi...Bersemadilah dengan tenang...Aku belajar menjadi redha..InsyaAllah

Teringat apa yang diperkatakan oleh Ustaz NorHisyam tentang takdir...Tapi cerita ini dari sudut berbeza, mungkin boleh kita aplikasikan dari sudut yang lain pula saat takdir singgah menguji kita dalam situasi berbeza nanti....


Kenapa kita sukar menerima takdir Allah yg kita tak suka?
seorang kanak2 terlihat seekor ular berwarna hijau yang berkilat dan kelihatan cantik & unik pada pandangan matanya..
ibu yg terlihat langkah si anak yg semakin menghampiri ular tersebut
segera menarik anaknya pergi jauh dari bahaya itu..
sehinggalah si anak menangis teresak-esak, marah & salahkan si ibu kerana membiarkan ular tersebut berlalu pergi..
si anak yg masih kecil tidak tahu bahaya yg sedang menanti di hadapan..

begitulah juga kita diibaratkan anak kecil tersebut..
apa yang baik dan menarik pada pandangan kita, tidak semestinya baik untuk kita..

InsyaAllah..setiap saat kami cuba menjadi hambaMu yang terbaik...Maka bantulah kami Ya Rabb